włoska pasta

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

przystawki z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd więc wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w samej rzeczy warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.