Dobra włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie daje kuchnia z Europy na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. italian food Krakow Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, piada i liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film