kawa ziarnista arabica do ekspresu

Zwykło się sądzić, że jeżeli idealna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica mielona
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkowicie różnorodne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok oraz adoruje ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać od początku do końca skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.